Martin Štěpáník & Vladan Hejnic | Jak hladce předat funkce ze zakladatele na CEO

Episode 101,   Jul 25, 2023, 01:00 AM

Episode image
Den D. Na židli ředitele první den nesedí zakladatel či majitel. Ode dneška je tam nový CEO. V zasedačce panuje napětí. Co očekávat?

Ze zkušenosti s mými klienty vidím vlastně dvě typické situace. Buď se vlastně nestane vůbec nic, majitel stále do všeho kecá a CEO má jako svoji loutku, která si každé rozhodnutí musí nechat potvrdit. Anebo majitel sebere všechny svoje věci a firmu nechá napospas novému vedení. Ať už z důvodu přepracování, nebo snahy nechat novému CEO dostatek volnosti. Obě tyto varianty většinou vedou místo k růstu ke stagnaci. A mnohdy i kolapsu firmy. Nezřídka tahle epizoda končí i vyhazovem CEO, zanevřením majitele na management a jeho návratem do výkonných pozic. Což situaci skutečně vyřeší jen málokdy.

Jde to ale i jinak. Úspěšně. Pár příkladů mám. Třeba Vladana Hejnice a Martina Štěpáníka ze společnosti Targito.com, kterým se předání pravomocí, zdá se, povedlo. Proto jsem si je pozval do studia a ptal se jich na následující otázky …

🔸 Kdy nastane doba pro najmutí CEO?
🔸 Jak poznat, že jako majitel jsem brzdou vlastní firmy?
🔸 Co je důležité pro výběr dobrého CEO?
🔸 Jak naplánovat hladké předání funkcí ze zakladatele na CEO?
🔸 Jak mají rozdělené pravomoci majitele a CEO?

Vladan hlavní doporučení shrnul i do bonusu „9 kroků k úspěšnému předání firmy“ Určitě si jej nezapomeňte stáhnout. Najdete ho na www.martinhurych.com/zazeh. Tamtéž najdete i všechny další epizody.