Vím, jak lépe rozvíjet potenciál Česka - Martin Lupa

Season 1, Episode 121,   Sep 10, 01:00 AM

Episode image

Jak lépe rozvíjet potenciál Česka? Jak dostat více mladých lidí do politiky a jak vybírat ve volbách kvalitnější politiky?

Martin je networker (síťař), který rád hledá „ostrůvky pozitivní deviace“ v české společnosti a snaží se ty ostrůvky propojovat. K tomuto účelu rovněž spoluzaložil platformu Changemakers, kde se snaží tyto „ostrůvky“ sdružovat. Jeho dlouhodobým posláním je hledat největší lídry napříč českou společností, aby společně rozvíjeli a inspirovali další generaci českých lídrů. S těmito aktivitami začal před deseti lety během svého prvního sabatiklu. Nejdříve v rámci projektu Lídrárna, kdy pořádal diskusní setkání s inspirativními lidmi, a to převážně z nezisku a byznysu. Mezi jeho hosty byli např. Petr Sýkora, zakladatel DOBRÉHO ANDĚLA, Tomáš Šebek z Lékařů bez hranic nebo Renata Mrázová, tehdejší HR ředitelka pro Evropu v NN pojišťovně.

Poslední rok a půl pořádá setkání pro aktivní studenty středních a vysokých škol s politiky napříč politickým spektrem s cílem přivést více mladých lidí do politiky, jelikož vidí značné rezervy v úrovni vrcholových politiků. Jeho poslední projekt YPALA (Young Public Affairs Leaders Academy) je snahou o nadstranické vzdělávání. Je určen mladým lidem ve věku 17-35 let se zájmem o politiku a/nebo práci ve státní správě. Někteří účastníci jsou členové politických stran nebo jejich mládežnických organizací. Celkem je v programu zastoupeno 8 politických stran, a to ty, které jsou sdruženy v Asociaci mládežnických politických organizací (AMPO). Mezi řečníky jsou pak zkušení experti z politické sféry, státní správy, byznysu, nezisku i z akademické obce, kteří jsou ochotni předávat své zkušenosti mladé generaci.

Loni se rovněž přidal k platformě #ČESKObudoucnosti, se kterou nyní intenzivně spolupracuje. Každý rok pořádají konference a leaders panely

Jak se Martin dostal k tomu, čemu se věnuje? Jak podle něj lépe rozvíjet potenciál Česka? Jak dostat více mladých lidí do politiky a jak vybírat ve volbách kvalitnější politiky?