Vladimír Kos: Finanční gramotnost Čechů není příliš valná

Episode 84,   Aug 21, 09:27 AM

Episode image
Finanční gramotnost Čechů není příliš valná. Vladimír Kos, nezávislý finanční poradce a další host našeho podcastu Byznys nářez, dodává, že třeba v Německu nebo jiných zemích to není o mnoho lepší.

Dotkly jsme se opravdu celé řady témat. Proto Vám přinášíme průřez informací, na které se můžete těšit:

➡️ Finanční poradenství a modely odměňování:
Vladimír vysvětluje rozdíly mezi provizním a honorovaným finančním poradenstvím. 

➡️  Etika a odbornost v poradenství:
Vladimír zdůrazňuje důležitost etiky, odbornosti a transparentnosti ve finančním poradenství.

➡️ Strach a emoce v rozhodování:
Říká, jak emoce jako strach a chamtivost mohou negativně ovlivnit finanční rozhodování.  Ukazuje, jak honorovaný poradce pomáhá klientům tyto emoce zvládat a směřovat je ke splnění dlouhodobých finančních cílů.

➡️  Výběr správného finančního poradce:
Důležitost výběru správného finančního poradce spočívá v tom, aby byl nezávislý, transparentní ohledně svého odměňování a schopen vysvětlit své postupy a strategie. Vladimír doporučuje ptát se poradce, jak je placen a z čeho žije.

➡️ Důležitost dlouhodobých cílů a plánování:
Definujte a sledujte dlouhodobé finanční cíle. Podle Vladimíra je plánování klíčové pro dosažení finanční stability a nezávislosti, a to zejména v souvislosti s důchodovým zabezpečením a dalšími významnými cíli, jako je zajištění dětí.

➡️ Moderní trendy ve finančním poradenství:
Vladimír se také dotýká aktuálních trendů, jako jsou kryptoměny, digitalizace a využívání umělé inteligence ve finančním poradenství. I přes popularitu kryptoměn upozorňuje na nutnost jejich správného pochopení a opatrného přístupu.