Jakub Domitra: Musíme se koukat za roh. Dobrý projekt někdy poznám z jedné věty

Episode 57,   Jun 14, 2023, 06:45 AM

Episode image
Dnes bude řeč o startupech a nadějných projektech, ale také o investorech. Vším tím se už více než devět let zabývá další host podcastu Byznys nářez, Jakub Domitra. Jakub je ředitel platformy Busyman, místa, kde dochází k propojení obou světů. I když Busyman není inkubátor nebo akcelerátor, často se na Jakubův stůl dostávají také nehotové projekty, které kromě financování potřebují vyřešit i chybějící know-how v oblastech jako je třeba IT, obchod nebo marketing. I takové umí v Busymanovi nasměrovat. Nebo odradit, což se stává, pokud například vidí, že má projekt silnou konkurenci nebo nebude životaschopný. 

Podle Jakuba nikdy startupy neměly tolik možností a příležitostí jako dnes. I díky tomu jich jen v Busymanovi ročně zhodnotí více než 400. Povídali jsme si o tom, podle čeho se rozhodují, zda projekt svým investorům nabídnou nebo ne, a jak potom probíhá celý proces od prvního rande až po vystrojení veselky. Zároveň se dozvíte, jak se může lišit angažovanost investora v projektu, a to od úplně pasivních investic až po fulltime spojení a všechno mezi tím. 

Zajímavé byly informace o startupových módních vlnách. Pamatujete si ještě, kdy nejvíc frčely aplikace, kdy fitness, a kdy třeba kryptoměny? A tipli byste si, co je žhavé téma poslední doby? Jakub se s námi podělil o zákulisní informace a novinky z Busymana, ale taky o příklady, kdy odmítli projekt a po čase si přiznali, že udělali chybu. Posuzování startupů je totiž tak trochu alchymie, chce to velkou dávku zkušeností, ale také štěstí, a jak sám Jakub říká, umět se podívat i za roh.