Jaroslav Svěcený | Koncert neděláš na jedno použití.

May 18, 2023, 03:00 AM

Episode image
Jaroslav je český houslista, popularizátor a propagátor vážné hudby.  Na svém kontě má mnoho nahraných kompaktních disků světového houslového repertoáru.

Po studiu na pražské konzervatoři a AMU se stal nejen sólistou, ale také znalcem historických houslí a stavby houslí. Tyto staré nástroje sám také vystavuje, předvádí i nahrává jejich zvuk na CD. Nevyhýbá se ani občasnému vystupování s uměleckými soubory z oblasti populární hudby.

V roce 2010 získal zlatou plaketu prezidenta republiky.

Studoval na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění u profesorů Františka Pospíšila a Václava Snítila. Vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera.

Je považován za proslulého popularizátora houslové hry. Jeho koncertní turné a festivalová vystoupení obdivovali posluchači v USA, v celé Evropě, Mexiku, Chile, Rusku, Maroku, Indonésii, Indii, Thajsku a řadě dalších zemí.

Natočil více jak 45 CD a DVD s díly světových a českých autorů. Mnohé z nich byly oceněny jako zlaté i platinové.

V roce 1996 převzal cenu Masarykovy akademie umění za tvůrčí uměleckou činnost a roku 2010 převzal od hlavy státu Zlatou plaketu prezidenta republiky.