Pavel Ovesný – Veřejný závazek mě donutí věc udělat

Season 1, Episode 7,   Jun 04, 2020, 01:00 AM

Episode image
Pavel Ovesný je podnikatel, který vede podnikatelské mastermind skupiny, radí jiným podnikatelům a také provozuje Vegmania.cz a pořádá kurzy veganského vaření. Proč poskytuje poradenské konzultace v lese? Jaké způsoby zvýšení efektivity doporučuje svým klientům? K čemu jsou dobré mastermind skupiny? A proč je dobré dát veřejný závazek? To vše se dozvíte v tomto rozhovoru. 
 
 
O čem byl kurz Punkové podnikání?
 
V průběhu let se to trošku změnilo, ale ta hlavní myšlenka je věnovat se podnikání na volné noze. Ten punk vlastně v tom byl přítomný díky tomu, že jsem vnímal, že řekněme v těch nultých letech se začala rozvíjet víc scéna freelancerů. Zatímco třeba ta 90. léta byla hodně o firemním podnikání. A tam jsem bral, že to je takové to podnikání se všemi těmi statusy - že má člověk firmu, že má auto na leasing, kufřík a podobné věci. Zatímco spoustu freelancerů jsem bral právě jako ty pankáče, kteří do toho vlastně jdou, protože mají nějakou potřebu něco řešit, nebo vlastně mají nějaký koníček, a vlastně potřebují najít nějakou formu, kterou to mohou legálně dělat, a to je právě podnikání. Takže to z mého pohledu není vždycky jenom o tom jako v té definici - že podnikání je činnost za cílem maximalizace zisku, ale já se třeba hodně potkávám s lidmi, pro které je to vlastně forma naplnění nějakého jejich životního poslání a to právě formou podnikání.
 
A co konkrétně jsi tedy v tom Punkovém podnikání vyučoval? Nebo školil?
 
Dotýká se to vlastně hlavních oblastí podnikání, to znamená jednak zaměření na nějaké jádro podnikání, a vlastně uvědomění si, kdo je můj zákazník, jaké jeho potřeby se snažím naplnit. A potom takové věci jako je produktivita, cenotvorba, prevence rizik, osobní marketing, a všechny podobně přiléhající oblasti k tématu podnikání.
 
Já ale vím, že kurz Punkového podnikání už dneska neděláš, že už je dnes minulostí. Proč ses vůbec rozhodl, tedy s tak úspěšným projektem, skončit?
 
Za tu dobu, co jsem ten kurz dělal, což už je dneska těch zmiňovaných osm let, tak mám pocit, že se i česká freelance scéna docela posunula. Myslím si, že dneska mnohem víc na volnou nohu chodí lidi, kteří mají zkušenosti z firem, a kteří k tomu přistupují už méně punkově. Taky vlastně třeba díky osvětě portálu Na volné noze, a určitě to hodně i změnila kniha Roberta Vlacha, řada těch informací už je prostě dostupná. Taky za tu dobu, co já dělám kurz Punkové podnikání, nebo co jsem ho dělal, tak se ukázalo víc kurzů na podobná témata a i vlastně těch blogů a všeho je mnohem více. V určitou chvíli jsem měl pocit, že už mi to nedává takový smysl. Nicméně, já jsem se teď rozhodl, že vlastně abych to ukončil, že za tím potřebuji pro sebe udělat nějakou tečku. Takže teď pracuji na takovém trochu Kombo projektu - že by ze všech těch materiálů a zkušeností měl vzniknout vlastně e-book a online kurz, které budou nějak úzce propojené a na tom vlastně teď pracuji.