Jaroslav Kokoruďa - Účetní firma je první, kdo ví o potenciálních problémech

Season 1, Episode 5,   May 21, 2020, 01:00 AM

Episode image
Jaroslav Kokoruďa vede účetní společnost, která má kanceláře v Česku i na Slovensku, a také je manažerem podnikatelského klubu Smart Network. Jaké jsou rozdíly v podnikání v Česku a na Slovensku z právního hlediska? Které právní oblasti si dříve řešil sám, ale dnes to už nedoporučuje? A proč je dobré mít právníka na telefonu? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších se dozvíte v tomto rozhovoru.
 
Tvoje společnost je zajímavá tím, že poskytuje účetní franšízy. Vysvětlil bys našim posluchačům, jak takový franšízový koncept funguje? Co to prakticky znamená pro vás, jako franšízora a případně pro toho vašeho franšízanta?
 
Tady ještě upřesním, že tento model připravujeme tento rok, a do roka předpokládám, že proběhne i prodej první franšízy. Ale procesně naše společnost je připravena. Kanceláře, které mám, tak jsou pode mnou, pod mojí společností. Co od toho očekávám? Asi budu mluvit v budoucím čase. Očekávám od toho větší expanzi. Tím, že přenesu podnikatelské riziko na daného člověka na dané pobočce, tak i mě to nutí mít připravené procesy ve firmě. Co má nastat, když oslovuji zákazníka, jaký návrh smlouvy, nebo vůbec smlouvy, aby byly jednotné... A vidím za tím i nějakou ochranu know-how. Kdybych to dělal budováním poboček, a neměl čas ty lidi kontrolovat a věnovat se jim, mohlo by nastat, že to začnou dělat pod sebou, kdežto franšíza je do jisté míry jenom nabízení nějakých služeb, a franšízor si to know-how drží.
 
Ta ochrana know-how mě určitě zaujala. Jak je to možné, že pomocí franšízy si ho budeš moct ochránit, a v případě pobočky bys nemohl?
 
V případě franšízy, tím, že já jsem i tvůrce vlastní aplikace, kterou používáme na digitalizaci a infrastruktury, která pak je nad účetním softwarem Pohoda, takže využíváme na projektové řízení, klienty řídíme projektově. Tak mohu říct, že dám franšízantovi jenom přístupy, a ten server mu budu spravovat sám, nemusím ho zasvěcovat. Moje oddělení technické bude spravovat i jeho server nebo starat se i o jeho klienty. A tak zužuji kompetenci, kterou na něj přenáším a některé odborníky si nechávám interně, což u poboček by se ta úplná expanze nedala udělat, pokud bych se rozhodl mít víc jak 50 poboček.
 
V čem jsou výhody franšízového konceptu oproti samostatnému podnikání bez franšízového partnera?
 
Když to teď otočím, z pohledu franšízanta, tak určitě je to výhodné v tom, že člověk může koupit franšízy, začít podnikat a nemuset se učit vlastně jak udělat smlouvy, jak oslovovat zákazníky... Protože je to úloha skutečně franšízora, udělat i tu marketingovou strategii a pak vystupovat stejně, pod stejnou značkou, brandingem, marketingem. Takže kdyby v minulosti byla ta možnost, anebo bych ji měl, tak asi jdu cestou franšízy, protože by mi to ulehčilo nástup. A tím, že už něco za sebou mám, tak teď to vnímám jako potenciál to nabídnout a učit to jiné. Aby nemuseli jako já podnikat pět let, aby vychytali některé chyby v podnikání, nebo aby se to naučili dělat správně...