Sundhedsstyrelsen vil lytte til danskernes HPV-bekymringer

Season 1, Episode 3,   Jan 27, 2017, 02:03 PM

Episode image

Debatten om HPV-vaccinen fortsætter. I denne uge har Videnskab.dk skrevet om, at ny dansk forskning har vist, det er på tide at tilbyde vaccinen til drenge, og at det i øjeblikket kun er lægesønner, der bliver vaccineret. Diskussionen om bivirkninger har gjort, at antallet af vaccinerede piger er faldet dramatisk. Sundhedsstyrelsen anerkender nu, at de ikke har været gode nok til at gå i dialog med de bekymrede borgere, der er utrygge ved vaccinen:

»I sagen om bivirkninger ved HPV-vaccinen, har vi på sædvanlig vis forklaret om vaccinens sikkerhed og effekt ud fra de videnskabelige paradigmer, vi bruger, men det modsvarer ikke altid de individuelle spørgsmål folk kan sidde med,« siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Dagens podcast har også set nærmere på en lyssky del af internettet, det såkaldte 'mørkenet' eller 'Dark Web', hvorfra der bliver solgt illegale stoffer.

Stofferne bliver solgt på krypterede og anonymiserede markedspladser, kaldet kryptomarkeder.

Lektor Jakob Demant og sociolog Rasmus Munksgaard har sikret sig adgang til de ulovlige markedspladser, og de har opdaget, at kryptomarkederne er bygget op ligesom almindelige platforme som eBay, hvor man i stedet for at købe bøger køber illegale stoffer.

I dagens podcast kan du høre Jakob Demant og Rasmus Munksgaard fortælle om:

  • Hvor nemt det er at få adgang til kryptomarkederne
  • Hvordan man som forsker bærer sig ad med at indsamle data på krypterede hjemmesider
  • Og at der også bliver solgt stoffer på det almindelige internet:

»Der er også salg af stoffer på den åbne del af internettet, som på for eksempel Facebook og Instagram, og der er ingen tvivl om, at salget på de platforme vil være stigende,« siger lektor Jakob Demant.

Medvirkende:

  • Bolette Søborg overlæge i Sundhedsstyrelsen
  • Jakob Demant lektor på Sociologisk Institut på Københavns Universitet
  • Rasmus Munksgaard forskningsassistent på på Sociologisk Institut på Københavns Universitet
  • Journalist Marie Barse

Vært, tilrettelægger og producer: Jais Baggestrøm Koch

Musik: Jais Baggestrøm Koch