Derfor stønner og brummer jazzpianister

Season 3, Episode 22,   Jul 05, 2018, 01:20 PM

Episode image

Sommeren er over os, og det betyder, at sæsonen for jazzfestivaler er skudt i gang. Og fra scener landet over kan man - udover ‘swingende’ jazzmusik - høre en masse grynte- og stønnelyde.

Fordi nogle jazzmusikere synger, brummer, og ja, næsten råber, mens de improviserer. En af eksponenterne for fænomenet er pianisten Keith Jarrett, der lyder som som, han løfter noget tungt, når han spiller solo.

Men hvordan kan det være, at musikere spjætter med benene, skærer ansigt og laver stønnelyde, når de improviserer? Tre forskere leverer svaret i denne uges podcast, hvor du også får ugens nyhedsoverblik, der i denne uge byder på historier om en ny asteroide-plan, implantater, og gode råd til hvordan man bedst bearbejder sin skuffelse over fodboldlandsholdets exit fra VM.

Medvirkende

  • Peter Vuust, professor og leder af Center for Music In the Brain på Aarhus Universitet, bassist og professor på Det Jyske Musikkonservatorium
  • Kjeld Fredens, adjungeret professor på Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet
  • Tore Mortensen, lektor emeritus fra Aalborg Universitet og kurator på Center for Dansk Jazzhistorie
  • Jonas Salomonsen, nyhedsredaktør Videnskab.dk

Redaktion: Jonas Salomonsen og Jais Baggestrøm Koch 
Musik: Jais Baggestrøm Koch

Links:

  • I podcasten indgår et klip fra nummeret 'In Love In Vain' fra Keith Jarrett-pladen Standards Vol. 2. Find musikken her.